Sršni užiteční i obávaní

zdroj: pixabay.com

Sršni. Některým z nás už jen to slovo nahání hrůzu. Mnoho lidí spustí po spatření sršně poplach a začne se shánět po zbraních hromadného ničení. Sršňům jsme přisoudili roli nebezpečného tvora, jsou velcí, mají kontrastní zbarvení, při letu jsou hlasitější než jiný hmyz. Máme se jich tedy bát, nebo je to jen šikovný způsob, jak odradit případné predátory včetně lidí?

Pokračování textu Sršni užiteční i obávaní

Poznejte s námi včelky samotářky

foto: Denis Matthey

Když se řekne včela, spousta z nás si představí všeobecně známou včelu medonosnou (Apis melifera), která žije v úlu a vyrábí med. Tato včela žije v tzv. eusociálním uspořádání. Každé hnízdo má jen jednu včelí matku neboli královnu, schopnou klást vajíčka a ostatní včely jsou buď dělnice starající se o hnízdo (úl), nebo samečci zvaní trubci, jejichž jediným posláním je oplodnění královny. Včela medonosná je ale jen jednou zástupkyní z početné skupiny včel. V naší krajině můžeme potkat dalších více než 600 druhů včelek, většina z nich žije zcela nenápadně, převážně osamoceně. Říká se jim včelky samotářky.

Pokračování textu Poznejte s námi včelky samotářky

Novoroční ohlédnutí aneb není závislost jako závislost

Když jsme v Zelené domácnosti začali před lety propagovat pomoc čmelákům, ani v nejhezčím snu jsme nedoufali, že jen za pár let nastane čmeláčí mánie. Čmeláci totiž pomalu nahrazují manželské poradny, lidé propadají čmeláčí závislosti a místo nákupu zbytečností plánují rozšíření čmeláčího chovu. Vznikají nové čmeláčí weby, facebookové stránky, vydávají se knihy o čmelácích…

Pokračování textu Novoroční ohlédnutí aneb není závislost jako závislost

Proč jsou naše čmelíny právě takové a co na nich nikdy nenajdete

Když jsme před cca 10 lety začali v Zelené domácnost vyvíjet, vyrábět a prodávat čmelíny, neexistovalo ani slovo čmelín. Tehdy se jim říkalo úly pro čmeláky. Chtěl jsem to změnit, protože dost lidí si v té době myslelo, že čmelák je sameček od včely. A tak mně napadl název čmelín, abych včely a čmeláky více odlišil. A už u toho názvu zůstalo, a to je asi dobře.

Pokračování textu Proč jsou naše čmelíny právě takové a co na nich nikdy nenajdete